Trei gorjeni, o femeie şi doi bărbaţi, au fost reţinuţi vineri, 20 noiembrie, şi, ulterior, arestaţi preventiv pentru 30 zile, la cererea procurorilor sălăjeni, sub acuzaţiile de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale şi constituire de grup infracţional organizat. Mai exact, aceştia ar fi pretins că sunt inspectori de integritate şi au reuşit să determine primarii a 14 comune din Sălaj să încheie contracte de colaborare, a căror valoare era de câteva sute de euro, anual, iar în caz de reziliere, daunele ajungeau la câteva mii de euro. „În ultimele zile, au apărut în judeţ aşa – zişi reprezentanţi ai Centrului de Integritate, care au contactat toate primăriile, dar doar pe cele de comune şi le-au cerut primarilor să pregătească toate contractele de achiziţii publice, sub pretextul că acestea urmează să fie verificate de către un inspector de integritate. Le-au comunicat inclusiv ziua şi ora la care urma ca un agent să ajungă la primărie pentru a le verifica documentele”, a explicat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Ajunşi la primării, falşii inspectori reuşeau să-i determine pe edili să semneze un contract de colaborare, ce avea ca obiect servicii de consiliere, în baza căruia primăriile se obligau să plătească anual o sumă de 875 de euro. „Pentru mai multă credibilitate, aşa -zişii inspectori prezentau ecuson, delegaţie, iar pe contract apărea inclusiv o siglă asemănătoare cu cea a Agenţiei Naţionale de Integritate. Totodată, în contract era stipulat că, în caz de reziliere, primăriile vor fi nevoite să plătească penalităţi de circa 2.000 de euro”, susţin anchetatorii.
Ultimele astfel de contracte au fost semnate în cursul zilei de joi, 19 noiembrie, la primăriile a opt comune din judeţ.
Astfel, în urma informaţiilor primite de la primarii contactaţi de falşii inspectori, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au organizat vineri, 20 noiembrie, un flagrant la Primăria Vîrșolț. „Primarul a fost contactat de către aşa – zişii agenţi de integritate şi notificat că vineri, la ora 8,30, o persoană va veni să verifice documentele solicitate”, a precizat reprezentantul Parchetului.
Potrivit acestuia, a fost prinsă în flagrant o tânără de 28 de ani, din judeţul Gorj, iar la scurt timp, au mai fost identificaţi, în judeţ, doi bărbaţi, tot din Gorj. Cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, iar sâmbătă, 21 noiembrie, au fost prezentați Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, instanţa admițând cererea procurorilor. Acuzaţiile aduse celor trei gorjeni, respectiv Daniela Bersu, Cătălin Ionescu şi Matei Glăvan, sunt: săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calități oficiale, înșelăciune și constituire de grup infracțional organizat.
Potrivit prim-procurorului, până în prezent, 14 primării din judeţ au încheiat contracte cu falșii agenți, toate primării de comune. De asemenea, acesta a subliniat că se fac cercetări pentru identificarea tuturor membrilor, precum şi pentru documentarea întregii activități infracționale a rețelei, inclusiv dacă membrii acesteia au acționat și în alte județe. „Cercetările nu au fost încă încheiate. Mai există încă cel puţin doi astfel de agenţi de integritate, plus un coordonator. Cei trei arestaţi sunt din judeţul Gorj, însă, aşa – zisul Centru de Integritate este înregistrat pe Bucureşti”, a mai precizat Crin Bologa.
Ar fi interesant să publicați și numele celor 14 primari iubitori de Integritate, nu de alta, da’ să se bucure și cei care i-au ales și să-i mai aleagă.